Seurisnettiin

Läskipyörä

Läskipyörän hankintapäätöksessä ajateltiin erityisesti kuljettajilta tulleita toiveita. Jokainen leiri päättäköön, miten pyörää parhaiten hyödynnetään. Pyörän käytössä on tärkeintä se, että jokainen käyttäjä ottaa vastuun pyörän kunnosta. Pyörä huolletaan tarpeen mukaan heti käytön jälkeen.

 

Varusteet:

* Satulan alla satulalaukku, jossa on ketjuöljy ja avainsysteemi

* Avaimella voi säätää satulan korkeutta ja oikaista ohjaustangon tms.

* Ulkovarastossa ämpäri ja astianpesuharja/astianpesuaine ketjujen ja rattaiden pesua varten

* Pumppua ei ole erikseen hankittu (olisko Lotjalla jo... renkaiden venttiili sama kuin henkilöautossa)

* Pyöräilykypärä (käytetty)

* Juomapullon teline

 

Huolto

* Renkaiden ilmanpainetta voi periaatteessa säätää välillä 0.5 - 2.0 bar. Paineet ovat nyt ehkä noin 1 bar, ehkä vähän yli. Toimii peruskäyttäjällä Lotjan hiekkapohjaisilla teillä. Jos mennään aktiivisemmin kivien ja juurien yli (tai lumessa ja mudassa), lähempänä 0.5 baria oleva paine paljastaa läskipyörän parhaat puolet.

* Tärkeintä on ketjujen ja rattaiden säännöllinen pesu sekä voitelu.

* Tämä voi riittää kesäajan huolloksi: Ämpäri, vettä ja astianpesuharja. Pari tippaa Fairya pesuveteen. Pesun jälkeen pyöritä ketjua ja tiputtele polkupyörään tarkoitettua ketjurasvaa ketjuun - pyöritä edelleen ketjua. Pyyhi lopuksi ylimääräinen voiteluaine ketjusta rätilllä tms.

* Jos tilanne on äitynyt pahemmaksi ja osaat tämän, ketju kannattaa katkaista lukkolenkistä. Pesun on näin helpompi suorittaa. (Paras lopputulos saataisiin käyttämällä fairyveden sijaan rasvaliuotinta mutta astianpesuainekin toimii auttavasti.)

* Ketjulukko on mallia Sram powerlock - jonkinlaiset pihdit auttavat katkaisussa. Pihdeillä painetaan kevyesti lukkolenkkiä ristikulmista. Katso, että lukkolenkki tulee kasattua oikein päin. Oikein kasattu lukkolenkki napsahtaa tiivisti kiinni, kun painat polkimesta.

* Periaatteessa vaihteisto kestää hyvin säädöissään: Tarvittaessa säädetään vaihdevaijerin pituutta - tämä säätö on Sramin vaihteistossa vaihdevivun juuressa. Jotenkin näin: Muistelen, että säätö menee joteskin näin… aina itsekin arvon, kumpaan suuntaan: Jos ketju nousee laiskasti rataspakkaa ylöspäin, kiristä vaijeria. Jos ketju laskeutuu laiskasti alaspäin, löysää vaijeria (kellon käyntisuuntaan). Jos ruuvaat laskematta sinne ja tänne, olet pian ison mysteerin äärellä, josta YouTuben ihmemaa pelastaa. Tästä voi päätellä, että etukäteiskokemus tai asian opiskelu on suositeltavaa. Takavaihtajaan kannattaa koskea vain, jos oikeasti on tarve ja tietää, mitä on tekemässä. Vaihteiston perussäädöstä ja muustakin löytyy hyviä ohjevideoita YouTubesta: kuten Velogi. Jos säätö ei tällä korjaudu tai takavaihtajan korvake on vääntynyt – tarvitaan pyörähuollon palveluja

Polkimet ovat muovia, aika näyttää kestävätkö osumia kiviin. Jos rikkoutuvat, tilalle uudet metalliset.

Ja viimeistään Lotja 7 tuo pyörän huoltoon.